top of page

Λεπτομέρειες Σχεδίου

Περίληψη:

  • Η εμπειρία της πανδημίας, μας έκανε να διακρίνουμε κάποιες ανάγκες του σχολείου μας. Καταρχάς λόγω της αστάθειας στον τρόπο διδασκαλίας –δια ζώσης και εξ αποστάσεως- η σχέση μεταξύ καθηγητών και μαθητών, που έχει σαν βάσεις το σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία, δεν είναι πια η ίδια. Οι καθηγητές φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των μαθητών και οι μαθητές συμπεριφέρονται με απάθεια και έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, τον ενθουσιασμό τους και τα κίνητρά τους.

  • Παράλληλα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μας έκανε αρχικά να αντιληφθούμε την έλλειψη επαρκών ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα μας βοήθησε να τις αναπτύξουμε ως ένα βαθμό και να ανοίξει έτσι μια νέα προοπτική. Η επίτευξη των στόχων του σχεδίου θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες και προσεγγίσεις στη μάθηση, τέτοιες που θα τους επιτρέπουν να παρουσιάζουν πιο αποτελεσματικές ευκαιρίες μάθησης. Και έτσι η ιδέα «Μια σχολική αίθουσα στην πίσω τσέπη μου» θα γίνει μια ξεχωριστή πιθανότητα.

summary.jpg
Στόχοι.jpg

Στόχοι:

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
• Να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ μαθητών και καθηγητών σε ένα πλαίσιο κατανόησης και αλληλοσεβασμού και να υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος και συνεργασία μεταξύ τους. Οι καθηγητές να κατανοούν περισσότερο τις ανάγκες τους, να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με διαλλακτικούς τρόπους, να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους οριοθέτησης των μαθητών με παραβατική συμπεριφορά.
• Να αποκτήσουν οι καθηγητές γνώσεις νέων τεχνολογιών και εργαλείων και να αναβαθμίσουν την μαθησιακή διαδικασία. Οι καθηγητές να ενσωματώσουν τις κινητές συσκευές στο μάθημά τους, να χρησιμοποιούν καινοτόμα προγράμματα και εργαλεία στα σχέδια του μαθήματός τους, να αυξήσουν την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους μαθητές, να αναθέτουν ηλεκτρονικές εργασίες στο σπίτι.

 Υλοποίηση:

   Το σχέδιο προβλέπει δυο σεμινάρια:

  • Στο 1ο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα αξιολογήσουν τις διάφορες μεθόδους διδασκαλίας που ήδη εφάρμοζαν. θα ακούσουν για τις ανάγκες των εφήβων μαθητών. Θα μοιραστούν εμπειρίες από καταστάσεις κρίσεων και τον τρόπο που τις αντιμετώπισαν. Θα διδαχθούν τρόπους αυτοαξιολόγησης της αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων και θα εφοδιαστούν με εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων.

  • Στο 2ο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν καινοτόμα εργαλεία ΤΠΕ και προγράμματα Web2.0. Θα μάθουν το τρόπο με τον οποίο νέες εκπαιδευτικές τεχνικές πραγματοποιούνται μέσω κινητών συσκευών. Θα μάθουν δραστηριότητες κατευθυνόμενης διερεύνησης. Θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για τη δημιουργία εκπαιδευτικών πλατφορμών. Θα μάθουν πρακτικές προσεγγίσεις για χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, κυρίως κινητών και παραδείγματα σύνδεσης αυτών με την μαθησιακή διαδικασία. Θα ανακαλύψουν πηγές από όπου θα αντλούν βοηθητικό υλικό.

σεμινάρια.jpg

Αποτελέσματα:

  • Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίζουν τους μαθητές με μια ποικιλία στρατηγικών που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Θα κρίνουν με ψυχραιμία και επιείκεια, θα αποτρέπουν συγκρούσεις και θα διαχειρίζονται καλύτερα τις κρίσεις. Οι μαθητές θα αλλάξουν στάση απέναντί τους και θα βελτιωθεί η σχέση τους. Θα δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο μαθησιακό περιβάλλον, με διάλογο και συνεργασία. Οι μαθητές θα είναι πιο ήρεμοι και πιο υπεύθυνοι και θα αποτρέπονται οι παραβατικές συμπεριφορές οπότε και οι ποινές θα μειώνονται.

  • Επίσης αν οι ηλεκτρονικές συσκευές μπουν στις τάξεις, αυτό θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Το μάθημα θα φαίνεται πιο ελκυστικό, τα κίνητρα θα αυξηθούν, θα είναι συγκεντρωμένοι και θα συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο μάθημα. Επίσης θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές εργασίες τους και θα έχουν συχνότερη επικοινωνία με τους καθηγητές τους. Άρα αναβαθμίζεται η ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας και οι καθηγητές γίνονται καταρτισμένοι, έμπειροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

bottom of page